Krama ett träd!

 
Elfvik.jpg

Håll avstånd till varandra men krama träden!

Det blåser bistra vindar. Jag har funderat mycket de här dagarna över hur jag ska hantera situationen. Gått igenom rädsla och oro - “hur ska det bli med jobb och ekonomi, hur ska jag klara mig och mitt företag utan fast anställning…”, varit besviken för att olika saker ställts in och jobb som skjuts på framtiden. Någon trädgårdsmässa där jag skulle presenterat min nya bok blir inte av och en del andra events får anstå. Bagateller i det stora hela eftersom hela världen är drabbad.

Livet blir så sällan som man tänkt sig och som frilans är jag van vid en osäker tillvaro. Men nu känns allting extra osäkert. Så jag försöker vara i nuet och ta mig tiden att reflektera, stilla mig, finnas till hands för nära och kära, meditera, skriva och gå ut i skogen.

För det är i naturen jag hittar styrkan, läkekraften och sammanhanget som gör att jag känner mig hel, och det är jag inte ensam om. Vanligtvis kan jag gå en skogsrunda utan att träffa mer än ett fåtal personer längs stigen, men senaste tiden är det fullt med folk bland stock och sten. Barnfamiljer som låter barnen springa av sig, äldre par och, ännu mer ovanligt, små grupper av ungdomar som valt skogen framför skärmen. Det är fint, att vi människor söker oss till naturen när det krisar. Fint, och helt naturligt. Naturen är vårt hem och ursprung.

 
Krama ett träd.jpeg

Varför är det så bra att vistas i naturen då?

Hippocrates sa: ”naturen är den främste läkaren” – Det kan vara svårt att föreställa sig att hinna med en skogspromenad varje dag, men fånga den natur du har in din vardag. Närmsta park, träd, grön plätt någonstans, minsta lilla natur är gott nog.  Att bara sitta vid ett träd en stund kan lugna sinnet.

Det finns flera skäl till varför vi har allt att vinna på att gå ut i skogen.

  1. D-vitamin: har flera funktioner i kroppen, en av dem är att stärka immunförsvaret. D-vitamin bildas i kroppen när solens ultravioletta strålar når huden. Så gå ut i solen!

  2. Håll om ett träd! Nu när vi ska hålla “socialt avstånd” känner i alla fall jag ett behov av närhet och beröring. I naturen erbjuds mängder av beröringsvänliga väsen. Träd till exempel. Lägg dina händer på ett träd, låt dem röra vid och utforska barken. Då utsöndras “må-bra”hormoner som endorfiner och dopamin. För mig personligen känner jag då också en känsla av gemenskap, av att vara ett med trädets. Det gör mig glad.

  3. Naturens effekter på centrala nervsystemet: ett gäng vetenskapliga studier visar hur naturen påverkar vår mentala hälsa. Det finns nu gott om belägg som visar att naturen stimulerar vårt parasympatiska nervsystem vilket i sin tur har en gynnsam effekt på immunförsvaret. Alltså: när vi är glada och avslappnade mår immunförsvaret bra!

  4. Mördarceller: den japanske forskaren Qing Li, en av de läkare i Japan som myntade uttrycket ”Skogsbad” har studerat effekterna av hur naturen påverkar antalet mördarceller. De här små cellerna har till uppgift att liksom skanna kroppen för att lokalisera och förinta tumörceller, virus och bakterier. Antalet mördarceller ökar både i antal och i aktivitet när vi tillbringar minst 2 timmar i naturen.

  5. I jorden finns en liten microorganism som heter Mycobacterium vaccae. Det har visat sig att den aktiverar immunförsvaret. Att gräva i jorden eller samla vilda växter ger oss jordkontakt och håller oss friska!

 Så, vi sitter alla I samma båt och det är bara att gilla läget. Så gå ut och krama ett träd och håll dig frisk. Det lär ta ett tag innan den här krisen är över men naturen finns alltid där. Sköt om dig!

matLisen Sundgrenvilt