I krisen tröstar naturen

 
Foto Bianca Brandon Cox.png

Bästa nyheten på länge

är att aldrig har vi sett så många människor söka sig till naturen som nu i Coronatider. Att naturen är en plats där vi känner att vi kan koppla av, vara oss själva, läka, njuta och känna oss levande är inget nytt för många av oss. Men att så många faktiskt söker sig till och utnyttjar vår möjlighet att röra oss fritt i naturen, här i Sverige, det är nytt!

Naturintresset har nu uppmärksammats i medier och den forskning som pågått de senaste 40 åren om hur naturen påverkar oss, blir plötsligt dubbelt relevant. För tänk att det finns platser på jorden, där vi kan bara vara, där vi inte blir värderade efter våra prestationer, där vi kan vara precis som vi är och där vi aldrig är ensamma. Jag har hela livet sökt mig till naturen men det var först när jag drabbades av utmattningsyndrom någon gång på 90-talet som jag av ren överlevnadsinstinkt sökte mig ut till träden, stenarna, mossan, havet, och alla andra levande varelser som bor i där. För där kände jag mig trygg, älskad, tillfreds och lugn.

Nu visar forskare att natur, i alla former - parker, naturreservat, bakgårdar - ja alla typer av grönområden kan hjälpa oss genom den här svåra tiden. Marken gungar under fötterna och framtiden är oviss. Det går inte att smida planer för framtiden och rörelsefriheten är kringskuren.

Tack och lov då att grönområden kan ge oss en känsla av välbefinnande, få oss att andas lugnare, känna en känsla av gemenskap och tillhörighet.

Att lägga sig på en sten täckt av mjuk mossa, och glo upp i trätopparna, följa molnen med blicken och höra fågelsången - det är inget bot mot något virus men det lugnar mig och gör mig rentav lycklig och närvarande i stunden.

Vad den här krisen visar, är vikten av grönområden i urbana miljöer. Att de faktiskt är livsviktiga. Så låt oss hoppas att stadsplanerare världen över tar sitt förnuft till fånga när den här stormen har bedarrat och gör om parkeringsplatser till grönområden, och gallerior till grönskande ängar. Platser där människor, djur, insekter, växter, svampar, lavar och mossor trivs och frodas. Tillåtande platser där vi får vara precis dem vi är - natur.

Naturen är inte en lyx, men en nödvändighet för den mänskliga andan, så viktig som vatten eller gott bröd.

(Edward Abbey)

Men för dem som sitter i karantän eller inte får vistas utomhus annat än under väldigt begränsade former? Skaffa en krukväxt! Omge dig med bilder på natur. Det har en minst lika lugnande effekt som the real deal.

“Nature contact provides a host of positive wellbeing effects while still allowing for social distancing”

Karl Samuelsson)

Läs gärna mer här om rapporten från Stockholm Resilience center:

https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2020-04-21-coronavirus-highlights-the-need-for-open-green-spaces-in-cities.html

Ett tips: lär känna din omgivning - ju mer du lär känna naturen omkring dig desto tryggare känner du dig. Varför inte bekanta dig med en ny växt varje dag. Lär dig namnet på den, kolla om den är ätlig, laga mat eller gör te på den, kolla hur den växer, vilka insekter den drar till sig, hur den reagerar på ljus och skugga…då får du aldrig tråkigt!

Må väl,

Lisen

 
matLisen Sundgrenvilt