Havtornstider

 
Havtorn.jpg

Dags för havtorn!

Sista augusti och utanför fönstret där jag sitter ser jag folk på gatan klädda i jackor och tröjor - flipflops och shorts verkar ha förpassats till längst in i garderoben i väntan på nästa sommar. Naturen liksom andas ut och här och var börjar gula löv singla till marken. Jag blir lika häpen varje gång - är det redan höst? Men just i år känns det nog som om förra hösten var väldigt länge sedan. Då levde vi i annan värld där vi inte hade en susning om hur annorlunda allt skulle vara nu. En värld där vi planerade middagar och fester, sammankomster, resor, teater- och biobesök utan att ens reflektera över att det var en lyx, att det ens skulle kunna vara omöjligt. Tack och lov så är en av människans främsta förmågor den att anpassa sig. Så nog ska vi kunna navigera oss fram till en ljusare framtid vad det lider. Anpassat sig är något som många växter är bra på också. Ta havtornen till exempel. En växt vars skenfrukter är i säsong nu och som betraktas som något av “superbär” tack vare sitt höga innehåll av C-vitaminer, antioxidanter, B-, C-, E- och K-vitamin och ett gäng omegafettsyror. Bland annat.

Havtorn har funnits här på våra breddgrader sedan istiden och trivs med att växa vid steniga salta havskuster där få andra växter trivs. Havtornet har helt enkelt anpassat sig till salt jord vilket många andra växter inte klarar vilket betyder att den inte konkurreras ut. Här klarar den kyla och vind men den trivs lika bra i halvöknar där vattentillgången är begränsad men ljuset flödar. Och ljus är något havtornen inte verkar få nog av. Det syns på de orangegula stenfrukternas färg! De lyser som små solar mot horisonten och jag tänker när jag äter dem att jag får i mig lagrad solenergi som håller mig varm och vid gott mod.

Havtorn - foto av Charlotte Gawell för vår bok Det Vilda Köket

Havtorn - foto av Charlotte Gawell för vår bok

Det Vilda Köket

Bären används ofta i sylt, marmelad och saft. Men prova att råröra dem med honung! Det blir en så jättefin smak där syran möter honungens sötma. Till vår bok Det Vilda Köket gjorde Rune Kalf Hansen en fantastisk dessert som jag blev så sugen på - i receptet används skogsviol som inte är i säsong nu så byt ut dem mot strimlade vresrosblad om du hittar.

Hittar du inga havtorn i det vilda går det bra att köpa frysta.

 Till 4 personer

CHOKLADMOUSSE

100 g mörk choklad (70 %)

2 dl vispgrädde

RÅRÖRDA HAVTORNSBÄR

2 dl havtornsbär

2 msk honung

KEX

50 g mandelmassa

½ tsk florsocker

1 dl skogsvioler (eller strimlade rosenblad till garnering)

Rör ihop havtornsbär och honung. Låt stå kallt i minst en timme eller gärna över natten.

Dela chokladen i bitar. Värm grädden och chokladen i en kastrull under omrörning tills chokladen har smält. Häll chokladgrädden i en skål och låt den svalna. Ställ den kallt.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut mandelmassan tunt på bakbord pudrat med florsocker så att den inte fastnar. Skär ut fyra rutor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda rutorna i ugnen i cirka 5 minuter. Låt kexen svalna.

Vispa försiktigt den kalla chokladgrädden luftig.

Skeda upp de rårörda havtornsbären i portionsglas, lägg på chokladmousse som ett lock och sätt ett kex i varje glas. Garnera med violer.

Håll avstånd från varandra, håll er nära naturen!

Stay wild, Lisen

 
matLisen Sundgrenvilt