NU är bästa tiden

 
Nypon Foto Charlotte Gawell för Lisens Gröna Värld.jpegg

Nu är bästa tiden

Nu. Just nu - den höga torra luften, de mörka nätterna , den svalare temperaturen - inte för varmt för att bli dåsig men tillräckligt för att kunna gå i klänning och flipflops ett tag till. Naturens mättade färger och känslan av både avslut och uppstart. Nu är det som härligast. Jag trivs nog allra bäst vid gränserna, övergångarna - där sommaren möter hösten, hösten möter vintern, vintern möter våren och våren sommaren. Där hav möter land och skog möter äng, diket möter dikesrenen och vägen möter vägrenen. Ögonblicket då jag slår mig ner vid ett dukat bord, när huvudet möter kudden, dag övergår i kväll och natt övergår i morgon, ni fattar. Vid de övergångarna, mötena, gränserna känns livet som mest berikande och varierat, jag vill liksom befinna mig just där, vid utkanterna. Trivs inte lika bra mitt i, som i mitt i sommaren, mitt i vintern, mitt i skogen (eller….jo där trivs jag ju men skogsbrynet - det är där det händer!) eller mitt på havet, mitt på dagen är mindre intressant än gryning och skymning och ögonblicket innan jag börjar skriva en text hisnande. Mindre kul mitt i när jag snärjt in mig i en ordmassa jag inte vet hur jag ska ta mig ur.

Hej då sommaren!

Hej då sommaren!

Sommaren har känts lång och ryckig, med coronainställda jobb och en del andra tråkigheter som gjorde att jag snubblade ner i en liten dip, vilket gör att jag nu är jag så väldigt väldigt väldigt sugen på vardag och jobb och vänner. Jag älskar att folk är tillbaka i stan, att ungarna på dagiset på min innergård väsnas och har sig, att stöta på vänner och kollegor på gatan och att alla verkar så hungriga på att ses, smida planer och skissa på projekt. Nya sammanhang, som jag behöver mina sammanhang. Känner mig lite pånyttfödd faktiskt och fylld av, ja, tro hopp och kärlek!

Det är vid årstidernas övergångar som maten smakar som bäst. Nu när sommaren ska bli höst är enklaste tiden på året att laga mat - skördetid bjuder på en uppsjö av grönsaker, äpplen, päron, plommon och bär och den vilda naturen, där….där finns det godsaker för den som tar sig tid att ge sig ut och plocka.

Plocka nypon!

Plocka nypon!

Till exempel kan du nu börja med att plocka nypon. Förra året vid samma tid arrangerade jag och kocken / kokboksförfattaren Elisabeth Johansson en playdate, vi kallar det så när vi ses och lagar mat. Jag tar med råvaror från naturen och hon tar med vad hon har i kylskåpet. Ungefär så, och så improviserar vi och går loss med att fota våra alster.

Nypon från alla sorters rosor går att äta, men alla är inte lika goda eller smakrika. Vresrosens nypon är väldigt tacksamma att använda för de är så matiga, stenrosor är mindre men har mer smak. Ta dem du har i din närhet. Mer ingående kan du läsa om dem i någon av mina böcker, Vildvuxet eller Äta vilda växter. De innehåller mängder med C-vitaminer och antioxidanter, B-vitaminer och antiinflammatoriska ämnen. Smaken är syrlig och lite söt. Det går att plocka dem även senare i höst när de börjar torka ihop, då smakar de ännu mer!

Nu till det roliga - recepten:

Serveras med fördel till mandelbiskvier och vispad grädde

Serveras med fördel till mandelbiskvier och vispad grädde

Enklast av enklaste är nyponsoppa såklart. Den smakar ingenting som den förkastliga pulvervarianten jag fick som barn. Det är här en smaksensation!

Plocka mogna nypon. Rensa och skölj dem.

Cirka 4 portioner behöver du 7-10 dl hela nypon.

Vaniljpulver eller en nypa cayenne (!)

ca ½–1 dl socker, honung eller annan sötning

Skär av de vissna blomfästena på nyponen och lägg nyponen i en kastrull tillsammans med vattnet.

Koka upp blandningen och låt den sjuda i 15 minuter under lock. Stäng av värmen och låt stå och dra ett par timmar.

Passera genom en finmaskig sil (eller använd en passör, om du har). Kasta kärnorna eller skölj av dem, torka dem i ugnen och mal till pulver.

Häll soppan i kastrullen, tillsätt socker eller honung och smaksätt med  vaniljpulver eller cayenne.

Värm tills sockret /honungen har lösts upp. 

Servera med fördel med med grädde och mandelbiskvier.

BÄRLÄDER

Bärläder, godare än det låter!

Bärläder, godare än det låter!

Bärläder är mixade bär som torkas i ett tunt lager i ugnen. Ät dem som godis, eller skär dem i små bitar och strö över exempelvis sallader eller gröt. Vill du ha ett sötare bärläder så kan du tillsätta honung, en banan eller blötlagda aprikoser. För att skoja till det blandade vi i sesamfrön.

Ingredienser

1 liter nypon

ev. 1 msk honung, en banan eller ett par blötlagda aprikoser

 Följ instruktionerna för nyponsoppa men halvera vattenmängden så du får en tjock puré. Sätt ugnen på 50 grader.  Önskas ytterligare sötma så tillsätt honung, banan eller aprikoser och mixa.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut bärmassan i ett tunt lager, cirka 3 millimeter. Sätt in plåten i ugnen och låt ugnsluckan stå lite på glänt, så fukten kan försvinna ut. Låt purén torka i ugnen i cirka 8 timmar, eller tills den är torr men mjuk. 

Lossa bärlädret från bakplåtspappret och klipp den i band, eller skär den i bitar. Förvara i en lufttät burk.

SYLTADE NYPON

Syltade nypon är så otroligt gott att servera till ugnsbakade morötter eller till viltkött till exempel.

Syltade nypon.jpeg

1 liter nypon

2 dl vatten

1/2 dl ättiksprit eller äppelcidervinäger

3 dl socker

en kvist timjan eller rosmarin är gott att ha i

Gör såhär: Rensa och skölj nyponen, dela dem på mitten och pilla ut kärnorna.

Koka upp vatten, ättiksprit, socker, kanel och nejlikor.
Lägg i nyponen och låt dem småkoka under lock ca 10 minuter.
Häll upp nypon lag i rena, varma glasburkar. Förslut. Förvara i kylskåp, håller länge - jag har lite kvar i en burk sen förra året!

TORKADE NYPON

Lägg nyponen på tork. I ugn, på tidningspapper eller i torkmålla. Använd till te eller till att göra nyponmjöl (mixa) till exempel.

NYPONSNAPS

Nyponsnaps

Nyponsnaps

Snaps är verkligen inte något jag dricker särskilt ofta men det är väldigt roligt att göra smaksatta drycker. Prova en orange nyponsnaps som serveras kall till … ja vad vet jag…till sånt man dricker snaps till!

5 stora saftiga nypon

2 dl Brännvin Special eller annan okryddad sprit

Dela nyponen och pilla ut kärnorna. Lägg fruktköttet i en mixer. Tillsätt spriten och mixa till en slät dryck. Spara snapsen i en flaska eller en burk. Serveras iskall.

Det var allt för idag - nu är en ny dag, ny gränser och övergångar att njuta av och planer att smida.

Stay wild, Lisen

 
matLisen Sundgrenvilt